Podívej se také na   KUCHAŘSKÉ RECEPTY   nebo   POSLOUCHEJ RÁDIO PŘES INTERNET   nebo   SLEDUJ TV PŘES INTERNET
Hlavní strana - OK1-36245 - SWL = Short Wave Listening = poslech krátkých vln
 
 
 
 Spřátelené weby
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Co je to UTC?
UTC je zkratka anglického výrazu Coordinated Universal Time (koordinovaný světový čas). UTC je základem systému občanského času, jednotlivá časová pásma jsou definována svými odchylkami od UTC.
UTC je jako základ systému měření času nástupcem GMT (Greenwich Mean Time) a v neformálním vyjadřování je s ním někdy zaměňován. Na rozdíl od GMT, který udává čas platný v časovém pásmu základního poledníku, který je založen na rotaci Země, je UTC založen na atomových hodinách, tzn. je na rotaci Země nezávislý.

CET = UTC + 1 hodina
CEST = UTC + 2 hodiny

CET = Středoevropský čas
CEST = Středoevropský letní čas




Lokátor 1:   Lokátor 2:    




Jednoduchá anténa pro posluchače - OK1UNL


     Jednoduchá anténa pro každého SWL. Nedávno mě napadla myšlenka postavit ke komunikačnímu přijímači anténu pro použití v bytovém domě na stole, nebo pro přechodná QTH. Zkusil jsem zapátrat po internetu. Narazil jsem na popis jednoduché antény, jejímž autorem je RNDr. Tomáš Nachtmann. Popis antény najdete zde [1], [2] a [3]. Já jsem při vlastní konstrukci vycházel z autorovy původní varianty. Schema antény vidíte na obrázku.
     Nyní něco málo k teorii: Jedná se o nestíněnou smyčkovou anténu, nikoliv však o magnetickou stíněnou smyčku. Naše anténa pracuje s elektrickou složkou signálu. Proto její odolnost vůči rušení nebude až taková jako v případě magnetické stíněné smyčky, která pracuje s magnetickou složkou signálu. Smyčka je tvořena z černé TV dvoulinky o impedanci 300 Ohmů. Spolu s kondenzátory C1 a C2 tvoří rezonanční obvod. Nakmitané napětí není nějak veliké. Proto by bylo vhodné doplnit anténu dvoustupňovým VF zesilovačem. Tuhle práci si můžeme ušetřit.
     Dnešní komunikační přijímače např. IC-R75 a transceivery např. FT-817 ND mají velmi dobrou citlivost a zároveň běžně anténní předzesilovače 10 nebo 20 dB. Takže je klidně zapneme (vypnout je můžeme vždycky). Kapacita kondenzátoru C2 vychází cca 1nF. Je to kompromisní hodnota pro pokrytí tak širokého rozsahu přeladění.
    


     A nyní k vlastnímu provedení, které bylo snadné, poněvadž se podařilo sehnat původní nepoužitou poctivou černou TV dvoulinku 300 Ohmů, která se již dobrých 15 let nevyrábí díky tomu, že ji vytlačily koaxiální kabely. V dostatečném množství a v ceně 5 Kč/m ji koupíte zde [4] nebo seženete i ten "metr" ze starých zásob kolegy. Anténu jsem ve zkušebním vzorku vyrobil jako "samonosnou" ve variantě pro pásma 10-30 MHz. Jiné varianty pro jiná pásma najdete v tabulce. Co jsem však řádně připevnil, byl koaxiální kabel na destičku z plexiskla a zajistil plastovými stahovacími pásky a izolační páskou, aby nedošlo k vytržení. Nejdříve jsem na kusu TV dvoulinky udělal zkrat. Ostrým nožem na jednom konci jsem opatrně "oholil"obě žíly, kapkou cínu je spájel do zkratu, potom jsem zkrátil dvoulinku na délku 1005 mm. 5mm jsem opět "oholil" a zapojil oba kondenzátory dle schéma. C1 má kapacitu cca 250 pF. Lze použít ze staršího tranzistorového rádia i styroflexový. Já jsem zapojil 2 sekce po 130 pF paralelně, tudíž jsem získal kapacitu 260pF. Pokud otočný kondenzátor C1 nemáte, lze objednat třeba zde [5]. U styroflexových otočných kondenzátorů buďte opatrní. Pro montáž potřebujete často šroubky M2 nebo M2.5, které se těžko shání, já jsem sehnal zde [6]. Při zašroubování do těla, bohužel, šroubujete a šroubujete, až zkřížíte a zkratujete desky. Proto nepoužívejte šrouby M2 moc dlouhé. Naštěstí je většina kondenzátorů z průhledného plastu. Kondenzátor C2 je keramický. Koaxiál jsem použil RG-58 o impedanci 50 Ohmů. Vyhoví i TV koaxy pro 75 Ohmů.
     K provozním zkouškám. Anténu jsem "připíchl" modelářským špendlíkem na nástěnku s radioamatérskou mapou světa a připojil do transceiveru FT-817ND. Anténu ladíme kapacitou C1 na maximální sílu signálu přijímané stanice, nebo šumu.
     14 MHz jsem poslouchal stanici VU2XO jak volá SSB výzvu, nebo 6W/IZ2DPS. Mimo amatérská pásma jsem slyšel časovku RWM na 9,996MHz, N.Y. Volmet 10,051MHz. Z vyšších pásem na 24MHz, zcela bez problémů s RST 59 F5NOD nebo HV0A.
     POPSANOU ANTÉNU NELZE POUŽÍT PRO VYSÍLÁNÍ!!!


LITERATURA / ODKAZY:
[1] http://www.dx.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=74
[2] Magazín Radio Revue 4/2003
[3] Přijímací antény a doplňky 1.díl Antény. Str. 96-98. Vydáno CSDXC 2005
[4] www.sat-tech.cz, Praha 3, Husitská 21
[5] www.hadex.cz, fa Hadex Ostrava-Přívoz, ul. Kosmova 11
[6] www.kutil.eu, Železářství Kutil Pardubice



Zdroj článku: ok1cjb.nagano.cz




rádio 80-90.léta
©2024 CBMonitor.cz
CB Monitor neodpovídá za škody způsobené použitím zde zveřejněných návodů na jakoukoliv úpravu antén, přijímačů a radiostanic
nebo za škody způsobené zneužitím informací o zveřejněných kmitočtech.